Червоний борщ

Червоний борщ
Червоний, найулюбленіший, готують з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком), з другої половини ХІХ ст. — і з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варять на м'ясній юшці (із свинини чи птицею), в будень— затовкують або засмажують салом з часником і цибулею.
Борщ звичайно заквашують червоним городнім буряком (як коренеплодом, так і квасом з нього). Для кислоти додають також квас-сирівець, сироватку чи маслянку, а при подачі на стіл у особливо урочисті дні забілюють сметаною. Гострого смаку додає борщу червоний перець, особливо поширений на півдні України.
У піст борщ варять без сала й без м'яса, лише на олії, проте додають до овочевої юшки гриби, в'ялену, сушену або свіжу смажену рибу.
Червоний борщ широко вживають не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки. У більшій частині України гарячим борщем розпочинали ритуальний обід, а на Поліссі й Волині борщем нерідко завершували обрядову трапезу: «Борщ та каша— остання паша».
Склад
  • 400 г свинини (яловичини, курятини)
  • 400 г капусти
  • 300 г картоплі
  • 200 г столового буряка
  • 1-2 морквини
  • 1 корінь петрушки
  • 1 цибулина
  • 1-2 столові ложки томат-пюре
  • 2 столові ложки вершкового масла
  • 2 столові ложки 9 % оцту
  • по 1 чайній ложці борошна та цукру
  • часник
  • перець
  • лавровий лист
  • сіль

Рецепт

  1. Варять м'ясо-кістковий бульйон.
  2. Буряки нарізують соломкою, солять, збризкують оцтом, кладуть у каструлю, додають жир, зібраний з бульйону, томат-пюре, цукор i тушкують до напівготовності.
  3. Ріпчасту цибулю, моркву, петрушку нарізають соломкою й пасерують.
  4. У готовий бульйон кладуть нарізану картоплю, доводять до кипіння, додають нарізану соломкою капусту, варять 10–15 хвилин, додають тушкований буряк, пасероване коріння й цибулю, нарізані свіжі помідори, перець, лавровий лист, пасероване на маслі й розведене бульйоном борошно.
  5. Дають 5 хвилин прокипіти, заправляють часником, товченим із зеленню петрушки та салом, доводять до кипіння, знімають з вогню i дають настоятися 15–20 хвилин.
  6. Подаючи на стіл, в тарілку з борщем кладуть порцію вареного м'яса, сметану, зелень.
  7. Окремо подають пампушки з часником.
28 Лютого 2015